Kütahya’da faaliyet gösteren Meydan aşevi 11 yıldır hayır sahipleri ile ihtiyaç sahipleri arasında köprü vazifesi görüyor.
Kütahya’da faaliyet gösteren Meydan aşevi 11 yıldır hayır sahipleri ile ihtiyaç sahipleri arasında köprü vazifesi görüyor.
İhtiyaç sahibi mültecilere de yardım eden aşevi derneği, yemek ihtiyacının yanı sıra hayır sahiplerinin bağışlamış olduğu giyecek ve ev eşyalarını da ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.
Dernek Başkanı Nazif Kocaçoban, yaptığı açıklamada, aşevinin 2005 yılında Anadolu Aile Derneği olarak hizmet verdiğini, daha sonra ise bulunduğu mahallenin isminden yola çıkılarak Meydan Aşevi olarak hizmetlerine devam ettiğini söyledi. Yerel bir dernek olmalarına rağmen çok sayıdaki ihtiyaç sahibi mülteciye de yardımcı olmaya çalıştıklarını dile getiren Kocaçoban, şöyle konuştu: “Aşevimizde ihtiyaç sahiplerine günde 2 öğün sıcak yemek verilmektedir. Sanayi sitesindeki üretim yerinden yemeklerimiz meydan mahallesi, Ulu Cami şubemiz ve Yenidoğan mahallelerindeki irtibat noktalarımızda dağıtılmaktadır. Bunun yanı sıra yaklaşık 80 ailenin evine yemek götürülmektedir. Günlük bin 300 kişilik yemek yapılmaktadır. Bizim hedef kitlemiz herhangi bir sebepten dolayı devletten yardım alamayanlardır. İflas ettiği halde üzerinde mal varlığı görünenler, sağlık sebebiyle çalışamayan ve sigortalı göründüğü için devletten yardım alamayanlar ve mevsimlik işçiler bizim hedef kitlemizi oluşturuyor. Bu yardımlar için Kütahya halkının neredeyse tamamından yardım alıyoruz. Allah onlardan razı olsun. Biz onlara müteşekkiriz. Kütahyalı derneğimize sahip çıkıyor biz de dernek olarak ihtiyaç sahiplerine sahip çıkıyoruz.” “Yardım edenle yardım alan arasında köprü vazifesi görüyoruz” Meydan aşevi olarak yardım edenler ile yardım alanlar arasında bir köprü vazifesi gördüklerini ifade eden Kocaçoban, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Derneğimizde bir taraftan yardım verenler var diğer taraftan yardım alanlar var. Biz sadece ortada organizasyonu yapıyoruz. Bu işleri yaparken matematiksel hesaplamalarla işin içerisinde çıkmak mümkün değil. Tabi biz burada Allah’ın bereketine bizzat şahit oluyoruz. Derneğimizi bilen birçok kişi gelip kendileri yardımda bulunuyor. Bazen de bizler gidip faaliyetlerimizi anlatarak yardım talebinde bulunuyoruz. Dernek faaliyetlerimiz geniş bir alanı kapsıyor. Örneğin hayır sahipleri evlerinde kullanmadıkları temiz giyeceklerini bize getiriyorlar. Bu kıyafetleri bayan personellerimiz düzenledikten sonra haftanın 5 günü açık olan dağıtım noktamızdan vatandaşlar gelip ihtiyaçları kadar kıyafet alıp gidiyorlar. Yine ev eşyası ve mutfak eşyalarını da bağışlayanlardan alıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz.” Kocaçoban derneklerine yapılan bağışları kabul ederken zaman zaman ilginç hadiselerle de karşılaştıklarını anlattı. Yaşanan hadiseler karşısında oldukça şaşırdıklarını kaydeden Kocaçoban, başlarından geçen ilginç bir olayı da şöyle ifade etti: “2010 yılında bir vatandaşımız rüyasında bizim dernek parasını defalarca saydığımızı ve saydığımız paranın 30 lirasının eksik olduğunu görüyor. Vatandaş, dernek üyemiz olan kayınpederini arayarak rüyasını anlatıyor ve ne yapması gerektiğini soruyor. Kayınpederi de derneğin yardıma ihtiyacı olabileceğini söylemesi üzerine o vatandaşımız 1 yıl boyunca bize her ay 30 lira bağışta bulundu. Bunun yanı sıra birçok inanılması güç olaylar ve tevafuklar da yaşıyoruz.”