KÜTAHYA MEYDAN AŞEVİ KÜTÜPHANESİ
16 Ağustos 2024 183
Doğan yıldız, hizmetin, sohbetin ve aidatın neticesi olan Anadolu Aile Derneği’dir.
Bu hizmetlerin oluşmasında geçmişin derinliklerine indiğimiz zaman, karşımıza Bekir Çalık Hocaefendi ve yetiştirdiği hizmet ehli çıkar. Daha sonra hizmet sancağını devralan İrfan Altun Hocaefendi devreye girer. Enerjilerini hizmetlerle bütünleştiren Ahmet Dalkıran ve heyeti ise hizmeti taçlandırır. Tüm hizmet oluşumlarında Muhterem Abdullah Sert Abimizin, Sedat Bey ve Ahmet Kaya Hocaefendinin emeğini hatırlamamak, bir nevi nankörlük olur. Her bir hizmet kadrosuna selamlarımı ve sevgilerimi sunuyorum.
Kütahya beldesinin hizmet ayağının diğerini hanım kardeşler oluşturuyor. Hatice Altun Hanımefendinin ilk adımı ile başlayan hizmetler, 2012 senesinde kurulan “Anadolu Hanımeli Aile Derneği” ile atılıma geçer. Hanımlar cenahında hizmetlerde emeği geçen o kadar isim var ki, bunları tek tek yazmak mümkün değil. Yıldırım ailesinden Söyler ailesine, Akçil ailesinden Kaplan ailesine kadar uzar gider. Bu hanımların çok önemli bir özelliği vardır. Önce evlerinin iyi bir idarecisi, çocukları için iyi bir anne ve beyleri için itaatli bir hanım olmaları... Bu üç temel vazifelerini yaptıktan sonra, ev dışı hizmetleri göğüslemişler ve hizmetlerini kurumsallaştırmışlar. “Cihat ediyorum” diyerek evini ihmal eden, çocukları problem, kocası mutsuz olan bir kadın portresi yok bu hanımlarda.
Geçtiğimiz haftada 4 gün boyunca Kütahya’da idim. Diğer beldelere örnek olsun diye gördüklerimi ve yaşadıklarımı kısaca özetliyorum.
Hizmetin başında olanlar arasında çok güzel bir iletişim, tesanüt ve yardımlaşma söz konusu. Yani takım ruhu oluşmuş. İçlerinden hiç birinde “ben” olma duygusu yok. Hizmetin aktif elemanları kendilerini geri plana çekmişler, gelecekte hizmeti devralacak olanları ise öne koymuşlar.
İlim ehline son derece saygıları var. Hizmetlerinin bir nevi karargâhı olan Anadolu Aile Derneği Binası, arı gibi çalışıyor. Erkekler, hanımlar, gençler ve çocuklar. Gökteki gezegenler gibi, her bir grup kendi ekseninde hizmetleri yapıyor ve ihtilat(kadın-erkek karışımı)na çok dikkat ediliyor.
Kış mevsiminin en şiddetli soğuğu olmasına rağmen, gönüllerini ilkbahar mevsimine dönüştürmüş olan hizmet heyetinin yüzleri güleç ve geleceğe ümit dolu bakışlarla bakıyorlar.
Vali Bey’den, Emniyet Müdürüne, Müftü Bey’den, Spor İl Müdürüne kadar tüm resmi kuruluşlarla sağlıklı bir iletişimleri söz konusu. Balici gençliğin elinden tutmuşlar. Kötü alışkanlıklara bulaşmış veya bulaşmaya yönelmiş olanlar için ciddi projeler üretmişler ki, Emniyet teşkilatı, kendilerine teşekkürün yanında destek vereceğini bildirmiş.
Meydan Aşevi adı altında muhtaç kimselere sundukları yemek ise dillere destan olmuş. Şehrin merkezinde, sanayisinde ve dernek binasında yürütülen hizmetleri, Kütahya halkı sahiplenmiş. Sahiplenmiş diyorum, çünkü hafta sonu belediye salonunda sunduğumuz Konferansa iştirak edenler tüm bu yazdıklarımın canlı şahididir. Üst katta yapılan sohbete, alt kattakinin katılmadığı günümüzde, kar, buz, soğuk olmasına rağmen, kadın, erkek, çocuklar, gençler, değerli ilim ehli olanlar, hizmette yarışan imamlarımızın çoğu salonda idi. Tek kelime ile Anadolu Aile Derneği, toplumsal barışı sağlamanın öncüsü olmuş diyebilirim.
Kütahya halkına sundukları hizmet kurumlarını gezmekten ve görmekten kısmen yoruldum diyebilirim. Duygulandığım bir konu ise şudur. Ülkemizin temayüz etmiş fadıl insanlardan muhterem Osman Nuri Topbaş Hocamız, Kütahya’ya teşriflerinde dört katlı Anadolu Aile Derneği binasına çıkmada zorlandığı için, Kütahya Ulu Camiye 30 metre mesafesi olan çok güzel bir salon kiralamışlar. Hocamız geldiklerinde bu salonda sohbet yapsın, diye...
Tekrar söylüyorum, diğer beldelerin örnek alabileceği güzelliklerle donatılmış Anadolu Aile Derneği’nde hizmet yapan herkese buradan teşekkür ediyor, Kütahya halkımızın, şimdiye kadar verdiği her türlü desteğin, bundan sonra da vereceğine inanıyor, selam ve sevgilerle üstün başarılar diliyorum.
| |
|